Kuşlarınızı Mutlu Edin
Evcilclub’de yer alan konulara yapılan yorumlar ile iletişim formumuz ile bize gönderilen soru ve mesajlarda muhabbet kuşu besleyen ziyaretçilerimiz kuşlarına nasıl daha iyi bakabilecekleri hakkında bilgi almak istiyorlar. Muhabbet kuşlarına iyi bakmak için yapılacak birçok şey vardır. Bu konuda sizlere kuşlarınıza daha iyi bakmak için işinize yarayacak bilgiler sunacağız. Bu konu sonsuz şekilde uzatılabilir. Hatta inanıyoruz ki, sizlerin de kendinize ait yöntemleriniz vardır. Bu konuda yer alan ip uçları sizlere kaynak olsun, ancak bunlarla yetinmeyin. Sizler de kendi kuşlarınızın seveceği şeyleri bulun ve sık sık uygulayın.
İyi bakılan muhabbet kuşlarında görülen olumlu etkiler;
Evlerimizde kafes içerisinde beslediğimiz muhabbet kuşlarını mutlu görmek elbette ki bizleri de mutlu edecek. Muhabbet kuşlarının iyi bakılarak stresten uzak kalması, mutlu olarak yaşaması onları hastalıklara karşı daha dirençli tutacak, daha kolay eğitilmelerini ve üremelerini sağlayacaktır.
Ayrıca doğru bakım ile kuşların tüy yapıları da daha sağlıklı olacak, her zaman canlı ve parlak renklere sahip olabilecekler.
Muhabbet Kuşlarını Mutlu Eden 10 Madde
İşte muhabbet kuşlarına iyi bakmanızı sağlayacak başlıca uygulamalar;

Yalnızca hazır yem ile beslenen muhabbet kuşlarında zaman içerisinde birçok sağlık sorunu ortaya çıkar. Sadece yem ile beslenen kuşlarda, sindirim bozuklukları, hastalıklara karşı dirençsizlik, zayıflama, renk ve tüylerinde cansızlık görülmesi kaçınılmaz olur. Muhabbet kuşlarınıza iyi bakmak istiyorsanız, bunun ilk kuralı bol çeşitli diyet olacaktır. Sık sık verilen taze sebze ve meyveler, farklı tohumlar ve özellikle mama onlara çok iyi gelecektir. Daha dirençli, daha enerjik ve canlı olmak elbette ki muhabbet kuşunu daha mutlu edecektir.

Kuşlar sürekli kafes içerisinde kalsa da, günün büyük çoğunluğunu serbest olarak geçirse de her zaman temiz havaya ihtiyaçları vardır. Kuşların bulunduğu oda hergün havalandırılmalı, oda içerisinde temiz hava dolaşımı sağlanmalıdır. Ayrıca kış aylarında kullanılan ısıtıcıların odadaki havayı kurutmaları önlenmelidir. Kuru hava kuşlarda burun tıkanıklıklarından astıma kadar birçok sorunu tetikleyebilir. Ayrıca kuşların bulunduğu ortamın sıcaklığı korunmalıdır. İdeal bakım sıcaklığı konumuzdan sıcaklık değeri hakkında bilgi alabilirsiniz. Sağladığınız sıcaklık değerini mümkün olduğu kadar sabit tutmalısınız. Aksi halde ani sıcaklık değişimleri muhabbet kuşları için çok tehlikeli olabilir. "Temiz hava bol gıda" sloganı onlar içinde geçerli 

Bazı titiz ev hanımlarına göre muhabbet kuşları çok pislik yapıyor gibi görünebilir. Ancak birçok evcil kuş türü beslemenin verdiği tecrübe ile şunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz ki; Muhabbet kuşları en temiz kafes kuşlarıdır. Yaşadıkları kafesi de temiz görmek onları her zaman mutlu eder. Bunu kendiniz bile deneyimleyebilirsiniz. Kafes temizliği yaptıktan sonra kuşların daha mutlu ve heyecanlı şekilde öttüklerini göreceksiniz.

Muhabbet kuşlarının kendi gibi minik yürekleri vardır. Diğer küçük kafes kuşlarına göre daha güçlü ve dayanıklı görünüyor olmaları sizi yanıltmasın. Onlar da korkar, hemde çok korkar. Onun karşısında bir dev olduğunuzu unutmayın. Onlara ani hareketler ile yaklaşmayın. Yanlarında yüksek sesle bağırmayın. Kendini güvende hisseden muhabbet kuşları daha kolay eğitilir ve çift olan kuşlarda daha kolay üretilebilir.

Muhabbet kuşları gagalarını sadece yemek için kullanmazlar. Gagaları aynı zamanda onların elleridir. Her işlerini gagaları ile görürler. Bu nedenle gagalarının düzgün ve bakımlı olması, kendilerini rahat hissetmelerini ve mutlu olmalarını sağlar. Gagalarının bakımlı kalması için kafeste mutlaka gaga taşı veya mineral blok bulundurun. Eğer gagalarının uç kısımlarında veya kenarlarında fazla uzun olduğunu düşündüğünüz yerleri de tırnak makası yardımıyla kesebilirsiniz. Tırnaklar da yine kuşların rahatı için oldukça önemlidir. Kuşların bizler gibi oturup, yatması mümkün olmadığı için tüm yaşamlarını ayakları üzerinde geçirmek zorundadırlar. Bu yüzden tırnaklarının sağlıklı ve bakımlı olması onları oldukça rahatlatır. Tırnakların zarar görmemesi için kafeslerde mutlaka ahşap tünekler kullanın. Plastik tünekler zamanla kuşların tırnak ve ayak dokusuna zarar vermektedir. Yine gagalarında olduğu gibi tırnaklarında da uzun olan kısımlar zaman zaman kesilmelidir.

Kuşlar için banyo genellikle yaz aylarında kullanılır. Ancak ortam sıcaklığı sabit kalıyor ise her mevsim banyo yaptırılabilir. Özellikle güneşli havalarda banyo yaparak güneş karşısında kurulanmak kuşları inanılmaz derecede mutlu eder. Ayrıca sık sık yapılan banyolar tüylerin canlılığı için de çok önemlidir.

Müzik hemen hemen bütün kuş türlerinin ilgisini çeker. Muhabbet kuşları da müzikten oldukça hoşlanırlar. Düzgün ritimli ve yüksek tempolu müzikler onları coşturur. Bazı üreticiler, kuşlarına gün içerisinde belli saatlerde müzik dinlettiklerinde daha verimli olduklarını tespit ettiklerini söylerler. Yüksek ritimli müzikler muhabbet kuşlarının kanını kaynatır. Onlar da eğlenmeyi seven canlılar.

Muhabbet kuşları her yaşta eğlenmekten keyif alırlar. Kafeslerinde oyuncak olması için muhabbet kuşunun ille de yalnız bakılıyor olması şart değildir. Çift olarak beslenen muhabbet kuşları da oyuncaklara ilgi duyar ve oynarlar. Tek beslenen muhabbet kuşlarının kafeslerine zararlı olmadığı sürece her türlü oyuncak ekleyebilirsiniz. (Muhabbet kuşları için zararlı oyuncaklar) Çift olan muhabbet kuşlarına ise daha soft ve eşleri ile birlikte oynayacakları oyuncaklar verebilirsiniz. Örneğin büyük bir salıncak, kemirebilecekleri halatlar gibi.

Onları küçük kafeslere hapsetmeyin! Tek beslenen muhabbet kuşlarının küçük kafeslerde daha kolay eğitildikleri kesinlikle doğru olmayan saçma bir düşüncedir. Onlar ne kadar özgür ve rahat olurlarsa o kadar mutlu olurlar, ne kadar mutlu olurlarsa da, o kadar kolay eğitilirler. İmkanınız olduğu kadarıyla geniş kafesler kullanın. Ayrıca kuşlar ister çift, ister tek olsunlar sık sık onları kafes dışında özgür bırakarak uçmalarını sağlayın. Kanatlarını özgürce çırpmak stres atmalarını sağlar. Çift muhabbet kuşlarınızın kuluçka durumları etkilenir diye düşünmeyin. Bilakis sık sık uçabilen dişi muhabbet kuşları daha kolay yumurta yaparlar. Bizler kuluçka döneminde bile kuşlarımızı uçuruyoruz. Kuşlar ne zaman uçup, ne zaman uçmamaları gerektiğine içgüdüsel olarak kendileri karar verebiliyorlar.

Muhabbet kuşları da sosyal canlılardır. Onlar doğal ortamlarında çok kalabalık sürüler halinde yaşıyor. İster tek, ister çift beslensinler, sosyal olmak tüm muhabbet kuşlarına iyi gelir. Eğer birden fazla kafeste muhabbet kuşlarınız varsa, zaman zaman kafeslerdeki kuşların birbirlerini görebilmelerini, karşılıklı selamlaşarak birbirleri ile iletişim kurmalarını sağlayın. Eğer tek kafeste bir çift veya tek bir muhabbet kuşu besliyorsanız da, arasıra ona internetten muhabbet kuşu sesleri dinletin ve sıcak havalarda arasıra rüzgar almayacakları bir konumda bahçe veya balkona çıkarın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder